Lid van de Nederlandse Hekwerk Industrie
088 363 06 66 zoeken

B&G, daar red je levens mee!

Beetje overdreven natuurlijk, maar we zijn wel begaan met juffrouw ooievaar en haar kroost. Dus we twijfelden geen moment toen er om hulp werd gevraagd om ooievaars te redden van verdrinkingsdood.

Marieke Meerman, PR medewerkster van Ooievaarsopvang Herwijnen: “We zijn een stichting waarbinnen een groep vrijwilligers zich inzet voor ooievaars. Er wordt opvang geboden aan ooievaars die tijdelijk niet in de vrije natuur kunnen leven. Deze ooievaars worden opgevangen en verzorgd met als doel, dat ze zo snel mogelijk weer vrij gelaten kunnen worden.”

Om ooievaars op te vangen, beschikt de ooievaarsopvang over twee kooien en een wei. Aangrenzend aan deze wei is een sloot. Normaal gesproken staat er niet zoveel water in de sloot en gebeurt het vaak, dat een ooievaar uit de opvang de sloot inloopt of erin vliegt om verkoeling te zoeken of om waterbeestjes te eten. Momenteel worden er 3 ooievaars opgevangen met problemen aan één van hun vleugels waardoor ze niet kunnen vliegen. Door de vele regenbuien, van de afgelopen weken, staat er zo’n 120 cm water in de sloot. Het is op dit moment niet mogelijk om de 3 ooievaars in de wei te houden, omdat de kans groot is dat ze de sloot in gaan.

Als ze de sloot in gaan, zullen ze erachter komen dat ze niet kunnen staan, om vervolgens te proberen weg te vliegen. Grote kans dat een ooievaar dan zal verdrinken, omdat hij niet kan vliegen. Daarom worden de 3 ooievaars nu noodgedwongen in de kooien gehouden. De ooievaarsopvang is op zoek gegaan naar een bedrijf, dat een hekwerk kon plaatsen, zodat de ooievaars weer in de wei gehouden kunnen worden. B&G hekwerk bood op eigen initiatief aan om dit geheel kosteloos te doen. Er is een gaashekwerk van 12 meter lang en 1,80 meter hoog geplaatst. De ooievaarsopvang is B&G hekwerk heel dankbaar voor deze gulheid! Inmiddels lopen de ooievaars weer in de wei en door het hek kunnen ze niet zomaar de sloot in.

Mogelijk heeft u over Ooievaarsopvang Herwijnen gehoord. De opvang is vorige jaar veelvuldig in het nieuws geweest toen er in de Lutte (Overijssel) een mannetjes ooievaar van een broedend stel van zijn nest geschoten werd. Er werd snel een reddingsactie voor de eieren gestart, omdat het vrouwtjes nooit in staat zou zijn om de eieren in haar eentje uit te broeden, laat staan de jongen groot te brengen. De vier eieren werden van het nest gered en zijn in de broedmachine van Ooievaarsopvang Herwijnen uitgebroed. Samen met 3 eieren van een nest uit Nijverdal. Van dit nest was een ouder omgekomen bij een verkeersongeluk. Uiteindelijk zijn uit 6 van de 7 eieren jongen gekropen. De jongen zijn door de vrijwilligers grootgebracht en voorbereid voor de trek. Eind augustus zijn ze vertrokken.

B&G hekwerk, ontzettend bedankt!